Onzelfstandig

Onzelfstandig en kinderachtig vind je het gedrag van je kind. Je bent van mening dat je kind best al zelfstandig taken uit kan voeren. Nu doe je nog veel taken voor hem omdat hij het niet goed doet. Je ergert je aan het gedrag van je kind en je vindt het vervelend dat je alles zo vaak moet herhalen. Je raakt geërgerd als bepaalde taken hem nog steeds niet lukken. Deze ergernis is een groot probleem voor je, want je vindt het niet fijn dat je deze gevoelens hebt.

Aansporen

Je spoort je kind aan om zelf meer actie te nemen en je hoopt daarmee zijn zelfstandigheid te vergroten. Je ziet dat andere kinderen van zijn leeftijd wel een aantal taken zelfstandig uit kunnen voeren. Je schaamt je voor je gedachten en gevoelens en je vraagt jezelf af of het gedrag van jouw kind wel normaal is voor zijn leeftijd. Je durft dit met niemand te delen, dus je blijft ermee rondlopen. Je weet niet goed hoe je deze ergernis los kunt laten.

Onzekerheid

Onzekerheid overheerst omdat je niet precies weet wat je van je kind mag verwachten. Het ontbreekt je aan de kennis en ervaring over wat er eigenlijk bij de leeftijd van je kind past. Je bent bang dat je hem verwent door nog zoveel voor hem te doen. Je merkt dan je zijn gedrag onhandig vindt en daardoor jezelf onaardig. Dit is niet bevorderlijk voor jullie relatie.

Misverstand

Jullie hebben een verschil van mening en hierdoor ontstaan misverstanden. Als jij je stoort aan de situatie wordt er niets opgelost en komen jullie niet verder. Je bent geneigd om de klusjes zelf te doen omdat dit sneller gaat dan wanneer je het aan je kind overlaat. Uiteindelijk schiet je hier niets mee op, want je wilt graag dat je kind zelfstandiger wordt.

De sleutel voor zelfstandigheid

‘Groot en trots’ is wat ieder kind graag wil zijn. Jij vergelijkt het gedrag van je kind met het gedrag van andere kinderen. Verschillen zijn er altijd want ieder kind is uniek en heeft zijn eigen persoonlijkheid. Jouw kind heeft ook zijn eigen ontwikkelingstempo. Bouwen aan begrip en aandacht voor elkaar is het belangrijkste basisgevoel voor jou en je kind. Dit vraagt tijd, maar vooral ook veel geduld. Samen komen jullie tot een oplossing.

Geef je kind het gevoel dat hij groot en trots kan zijn. Laat hem een klusje doen waarvan jij zeker weet dat hij het kan. Als het hem gelukt is geef je hem alleen maar complimenten. Zo groeit het zelfvertrouwen van je kind en wordt hij weer blij. Zo wordt het ook weer gezelliger in huis.

De volgende stap is om je kind een iets moeilijker klusje te laten doen. Laat hem het net zolang zelf proberen als dat nodig is. Bedwing jezelf om het voor hem te doen of om hem te helpen met tips of goed bedoelde adviezen. Eens gaat het hem lukken en dan voelt hij zich trots en groot. Als het gelukt is geef je hem weer alleen maar complimenten. Pas dit principe ook eens voor jezelf toe. Geef jezelf een compliment als het je gelukt is om trots op hem te zijn en je jezelf niet meer irriteert aan zijn gedrag.

Vraag

Wat verwacht jij aan zelfstandigheid van je kind?

Schrijf je reactie hieronder in het commentaarveld.

Nog zes andere sleutels lezen over hoe je in situaties met een uitdaging kunt handelen? Download dan gelijk het gratis e-book!

Handige tip? Deel dit blog op Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, zo kunnen er nog meer moeders  gebruik van maken.