Soms hoor je ouders zuchten dat ze het te druk hebben om een spelletje te doen met hun kind. Een spelletje spelen betekent natuurlijk niet altijd dat je een uur moet gaan zitten en gelijk ‘mens erger je niet’ moet spelen. Juist kleine korte spelletjes zijn leuk om tussendoor te doen. Deze spelletjes kun je altijd en overal doen. Hoe leuk is het dat je op plekken waar je normaal niet zo snel bij stil staat, ook een spelletje met je kind kunt spelen? Als je samen onderweg bent, als je ergens in de rij staat te wachten of gewoon thuis op de bank. Succes verzekerd!

Werken

Je hebt de hele dag gewerkt en je haast je naar huis om eten te maken. Je hebt het druk en je bent al moe. Als je pech hebt moet je ook nog eerst even naar de winkel om boodschappen te doen. Op je werk zat het ook al niet mee, dus veel energie heb je niet meer. Eindelijk thuis heb je niet eens tijd om even bij te komen want je moet gelijk door met eten koken. Je weet nog even niet hoe je het allemaal voor elkaar krijgt. Je kind heeft honger en is natuurlijk ook moe van de lange dag. Zoals het in ieder gezin gaat is het rond etenstijd spitsuur.

Spelletje

Hoe zou het zijn als je tijdens het spitsuur het gejengel van je kind(eren) kunt verminderen door ze toch nog even die aandacht te geven waar ze zo naar verlangen? Laat je kind gezellig in de buurt van de keuken komen zitten, terwijl jij aan het koken bent. Je kind vindt het fijn om je te zien na zo’n hele dag en jij kunt misschien ook wel wat afleiding gebruiken tijdens het koken. Samen kunnen jullie een kort en simpel spelletje doen.

Zo simpel…


1. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Je kent dit spelletje vast wel. Heb je er al eens aan gedacht om het te spelen terwijl je in de keuken bezig bent? Probeer het eens uit. Spreek met je kind een bepaald onderwerp af: kleuren, vormen of wanneer je kind iets ouder is de beginletter van het te raden woord. Het is handig dat jij wel kunt zien waar je kind iets benoemd zodat je niet weg hoeft te lopen uit de keuken. Bedenk ook van te voren hoe vaak jullie het gaan spelen en spreek dat met elkaar af. Laat je kind de score bijhouden en opschrijven. Een beetje competitie is ook wel leuk natuurlijk.


2. Ik hoor, ik hoor, wat jij niet hoort…

Dit is een variant op ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ en deze versie vraagt iets meer concentratie van je kind. Doe bij je kind een sjaal of een theedoek voor zijn ogen, zorg ervoor dat hij niets ziet. Maak vervolgens een geluid in de keuken wat je kind kan raden. Zeg natuurlijk eerst even… hier komt het geluid. Anders is er zoveel geluid en weet je kind niet waar hij naar moet luisteren. De moeilijkheid van het geluid kun je aanpassen aan de leeftijd van je kind. Wees hierin creatief. Bedenk van te voren hoe vaak jullie het gaan spelen en spreek dat met elkaar af. Schrijf de score van de goed geraden geluiden op .


3. Ik proef, ik proef, wat jij niet proeft…

Deze variant is wat minder bekend, maar wel heel leuk. Zorg dat je kind een sjaal of een theedoek voor zijn ogen heeft, zodat hij niets kan zien. Zoek voor deze variant een aantal eetbare producten uit met een verschillende structuur en uiteenlopende smaken. Ja, eetbaar, je kind moet je natuurlijk wel kunnen vertrouwen. Leg deze producten klaar. Vertel je kind dat er iets in zijn mond komt als hij zijn mond open doet. Stop één product in de mond van je kind, hij mag het niet aanraken met zijn handen of ruiken met zijn neus. Dit maakt het extra moeilijk. Laat je kind vertellen wat hij proeft. Bepaald hoe vaak hij mag raden wat hij in zijn mond heeft. Schrijf op hoe veel keer je kind het goed geraden heeft.

Makkelijker

Als je kind nog jong is kun je deze spelletjes zelf aanpassen om ze makkelijker te maken. Het gaat natuurlijk op de eerste plaats om plezier en contact, maar slagen is ook heel leuk. De score bij het ‘ik-zie-spel’ kunnen jullie allebei opschrijven. Als je aan het koken bent zijn de andere scores natuurlijk alleen voor je kind. Koken met een theedoek voor je ogen lijkt me niet zo handig. Je kunt altijd op een later moment het spel nog een keer spelen en de rollen omdraaien.

Spelen en …

Spelen is de belangrijkste bezigheid voor je kind om te leren. Hij leert er heel veel van. Zoveel zelfs dat je geen idee hebt dat je kind zoveel leert door een simpel spelletje te spelen. Spelletjes doen versterkt het contact met je kind. Verzin een prijs voor de score die je kind behaald heeft. Geef geen cadeautje in de vorm van snoep of speelgoed, maar een cadeautje in de vorm van extra aandacht. Geef bijvoorbeeld je kind voor iedere punt die hij verdient heeft een kus, een knuffel, een boks of een high five. Vraag aan je kind hoe hij die prijs wil ontvangen. Je kunt er voor kiezen om de prijs in één keer te geven of te verdelen. Als je de prijs verdeeld stel dan een limiet in van maximaal een uur, anders duurt het te lang. Misschien weten jullie samen nog een andere leuke prijs te verzinnen.

Nog meer Plezier?

Zo eenvoudig kan het zijn. Misschien weet je zelf nog meer kleine spelletjes die je met elkaar kunt doen.

Schrijf in het veld hieronder welke spelletjes jij kent.

 

Deel dit blog artikel via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, en laat de dromen van kinderen uitkomen.

Heb je het e-book ‘Liefdevol Contact met je Kind’ al? Download hier het gratis e-book!