Pasen, het blijft me intrigeren. Het lijkt wel of ieder gezin Pasen anders viert en de kinderen een ander verhaal vertelt. Ik ben benieuwd welk verhaal jouw ouders jou hebben meegegeven en wat jij je kinderen nu vertelt over Pasen.

Voorjaar

Pasen is voor de meeste mensen een lang weekend aan het begin van de Lente waarin ze massaal de natuur in trekken. De natuur laat volop zijn ontluikende schoonheid zien. De bollen staan in bloei, de lammetjes en geitjes zien het eerste levenslicht en de zon is al heerlijk warm.  Thuis wordt volgens de eigen familietraditie het Paasontbijt gemaakt. In de meeste gezinnen zullen de eieren en de Paashazen niet ontbreken. En dat is nou precies waar ik het met jou over wilde hebben.

Traditie

Pasen is een feest waar veel verschillende verhalen over verteld kunnen worden. Niemand schijnt precies te weten hoe het echt zit met Pasen en waar de Paashaas vandaan komt. In Nederland draagt de Paashaas een mandje met gekleurde eieren om te verstoppen, maar niemand weet eigenlijk hoe hij aan deze eieren komt. De eieren, die tegenwoordig bijna allemaal van chocola zijn, worden verstopt in de tuin of op het balkon. Een spannende speurtocht om alle eieren te vinden is in veel gezinnen een traditie.

Gewoonten

In verschillende landen leven verschillende verhalen over Pasen. In België en Frankrijk wordt aan kinderen verteld dat de paaseieren door de paasklokken worden gebracht. In Beieren huppelt een haan rond met Pasen en in Tirol is dit een kip. In Théringen hebben ze een vos en in Hannover een Koekkoek. Ieder heeft zo zijn eigen versie op het Paasfeest.

Geloven

We geloven allemaal. Bij ons heeft Kerstmis de Kerstman, Sinterklaas zijn Sinterklaas en Pasen zijn Paashaas. Een vrolijke haas die een halve nacht in de tuin scharrelt om eieren te verstoppen. Dat geloven sommige kinderen echt. En dat is erg spannend!

Welk verhaal vertel jij aan je kinderen over Pasen? Bestaat in jouw gezin de Paashaas?

Schrijf je verhaal over Pasen in het veld hieronder.

Deel dit blog artikel via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, en laat de dromen van kinderen uitkomen.

Heb je het e-book ‘Liefdevol Contact met je Kind’ al? Download hier het gratis e-book!