7 praktische slaapkamerweetjes voor een betere nachtrust voor je kind… en voor jou.


Kinderslaapkamer Praktisch:

Een slaapkamer draagt niet voor niets de naam slaapkamer. Het is een kamer die bedoeld is om in te slapen. Vaak is de slaapkamer van een kind uitgerust met een computer, een tv en een telefoon of tablet op het nachtkastje. Dit komt de nachtrust van je kind niet ten goede.

Als je kind problemen heeft met slapen is het een goed idee om de slaapruimte eens goed onder de loep te nemen. Hieronder geef ik je 7 praktisch tips om in overweging te nemen bij de slaapkamer check.

Probeer het eens uit en kijk welk resultaat het oplevert. Je zult versteld staan welke uitwerking deze simpele praktische tips hebben op het slaapgedrag van je kind. Een goede sfeer in de slaapkamer bevordert een goede nachtrust en een goede nachtrust bevordert een goede sfeer overdag.

De Slaapkamer Check:

1. Opgeruimd:

Zorg er allereerst voor dat de slaapkamer van je kind opgeruimd is. Te veel spullen maken een kamer al snel rommelig en onrustig. Schoon en fris, leeg en rustig. Haal iedere avond voor het slapen gaan even al het speelgoed van de grond en van het bed. Bewaar het speelgoed zoveel mogelijk in afgesloten bakken, lades of in kasten, zodat het uit het zicht weggeborgen is. Een opgeruimde slaapkamer weerspiegelt rust en veroorzaakt minder prikkels. Het zorgt ervoor dat je kind zich rustiger en ontspannen voelt. Hierdoor slaapt je kind gemakkelijker in en rustiger door.

2. Koel:

Draai de verwarming in de slaapkamer van je kind eens dicht. Een warme slaapkamer voelt natuurlijk heel behaaglijk aan en de verleiding is groot om de verwarming altijd aan te laten staan. Het dekbed is echter warm genoeg om lekker te kunnen slapen. Een koele kamer zorgt ervoor dat je kind gedurende de nacht voldoende zuurstof binnen krijgt. Zo wordt je kind uitgerust en fit wakker. Een koele kamer verhoogt ook de weerstand van je kind waardoor hij minder vatbaar is om ziek te worden.

3. Donker:

Maak de slaapkamer van je kind zo donker mogelijk. Maak gebruik van verduisteringsgordijnen en doe de lampen uit. Als je kind bang is in het donker, laat dan de deur op een kiertje staan en doe deze dicht als je kind slaapt of je zelf naar bed gaat. Als de slaapkamer van je kind goed donker is slaapt je kind rustiger en dieper. Een donkere slaapkamer zorgt ervoor dat je kind ook geen lichtprikkels binnenkrijgt via de gesloten oogleden. Doordat het licht via de gesloten ogen naar binnenkomt, blijven de hersenen actief reageren op prikkels. Je kind wordt vaker wakker, slaapt zo minder diep en komt minder goed tot rust.

4. Elektronica:

Zorg dat de slaapkamer van je kind vrij is van telefoons en tablets. Laat deze achter in een andere ruimte. Zo hoeft je kind niet iedere keer de verleiding te weerstaan om wel of niet te reageren als er een piep of buzz afgaat. Als de telefoon ergens anders ligt hoeft je kind niet langer bezig te zijn met de buitenwereld. Zo heeft je kind ook niet langer het gevoel dat hij moet reageren op ieder bericht. Hoe rustig is dat? Je telefoon of tablet loslaten kan best moeilijk zijn, maar uiteindelijk is je kind je dankbaar voor de rust die hij er voor terugkrijgt. En jij ook.

5. Luchten:

Een frisse slaapkamer zorgt voor een verfrissende slaap. Ventileren doe je 24/7, luchten hoeft maar even. Leer je kind dat hij iedere ochtend als hij opstaat even zijn raam openzet. Het luchten van de slaapkamer is belangrijk. De kamer zit vol met verontreinigende lucht, die ontstaat door je adem. Door te luchten ontstaat er aanvoer van frisse lucht in je slaapkamer dit zorgt voor een natuurlijke zuivering. Al is het maar tien minuten, even de nieuwe zuurstof binnenlaten voor een frisse kamer voor de rest van de dag.

6. Bed:

Ook voor het bed geldt, een leeg bed met een enkel knuffeltje erin is voldoende. Het is niet nodig om een hele dierentuin in bed te hebben. Hoe meer keus, hoe onrustiger je kind er van wordt. Een bed is bedoeld als veilige rustige plek om alle indrukken van de dag te kunnen verwerken. Als je kind nog klein is kun je het bed knusser maken door het te verkleinen. Leg aan het voeteneind van het bed een kussen. Het bed halverwege opmaken verkleind de slaapruimte ook. Zo voelt je kind zich minder verloren in het grote bed. Het bed is behaaglijker, biedt bescherming en geeft het je kind een groter gevoel van geborgenheid.

7. Kussen:

Zoek een goed passend kussen bij het slaapgedrag van je kind. Een te dik kussen is per definitie een verkeerd kussen. Voor kinderen zijn er speciale kinderkussens te koop. Dit is niet voor niets. Is je kind een buikslaper, gebruik dan een plat kussen of liever nog, helemaal geen kussen. Slaapt je kind op zijn zij dan is het belangrijk dat het kussen de juiste hoogte heeft zodat zijn rug, nek en hoofd in één en dezelfde lijn ligt. Hiermee voorkom je nek, schouder en hoofdpijn klachten.

Tot Slot:

Als het goed is ligt je kind gemiddeld zo’n tien á twaalf uur per nacht in zijn bed, dat is best een lange tijd. Het is dus een goed idee dat de plaats waar je zo veel tijd per dag doorbrengt een fijne plaats is. Het is handig om grondig uit te zoeken wat een goed bed en een fijn kussen is voor je kind. Wat is de meest ideale slaapruimte voor je kind? Aan welke voorwaarden een goede en rustige slaapkamer moet voldoen is per kind verschillend. Deze tips zijn praktische basistips die voor ieder kind werken. Voor mijn kind en mij hebben ze hun dienst inmiddels bewezen. De slaapkamer voelt als een echte rustplek. Het lijken kleine, simpele en onbelangrijke acties, maar ze leveren een groot en praktisch resultaat op. Maak van de slaapkamer van je kind een fijne rustplek en creëer een weldadig rustoord. Slaap lekker!

Actie:

Heb jij nog een andere praktische slaapkamer tip?

Zet je antwoord onder in het commentaarveld.

Heb je de 7 sleutels voor een ‘Liefdevol Contact met je Kind’ in situaties met een uitdaging al gelezen? Download hier het gratis e-book!

Deel dit blog artikel via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, dan komen meer kinderen relaxed aan op school.