Gewoon even een kleine mijmering. Hoe komt het toch dat wanneer ik met vakantie ga ik de neiging heb om ineens, in de vrije dagen ervoor, van alles af te willen maken? Het gekke van deze gewoonte is dat het niet alleen maar bij willen blijft, maar dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Langzaam maar gestaag begin ik dagen van te voren, misschien stiekem en ongemerkt wel weken, met de voorbereidingen voor de vakantie.

Start

Alles wat ik tegenkom ruim ik op of doe ik weg. De stapel met herstel-werk-zaam-heden die normaal altijd groeit verdwijnt als sneeuw voor de zon, de boeken die overal verspreid liggen omdat ik ze aan het ‘lezen’ ben of even een stukje tekst op wilde zoeken, vinden hun weg terug naar de boekenkast. Die boekenkast lijkt trouwens steeds kleiner te worden, ik snap er niks van. Het bureau raakt bevrijd van de welbekende stapel papieren. Sommige papieren lijken ineens niet meer zo belangrijk als ik eerder dacht. De helft kan zo de prullenbak in omdat het is verouderd of niet meer relevant. Dat ruimt pas echt op. Zelfs de tuin krijgt extra aandacht in deze periode, al moet ik zeggen dat ik daar niets aan gedaan heb. Die eer komt mijn partner toe. Zou het dan toch besmettelijk zijn?

Leeg

Het gevolg van deze acties is dat het huis en de tuin steeds opgeruimder, leger en overzichtelijker wordt. Hierdoor lijkt het alsof het huis ook vakantie heeft en helemaal bijkomt. Het is heerlijk om dit zo te doen. En toch is het eigenlijk vreemd dat ik hier op andere momenten in het jaar nauwelijks de tijd voor vrij maak.

Intrigerend

Alhoewel, als ik heel eerlijk ben heb ik tegen het eind van het jaar zo’n zelfde soort opruim en schoonmaak drive. Gek genoeg komen er dan weer hele andere zaken aan bod. Voor de kerst is het toch weer net een beetje anders dan voor de zomervakantie. Dit verschijnsel intrigeert mij enorm. Wat ik me afvraag: ‘Heb jij ook ‘last’ van bijzondere gewoontes voor je op vakantie gaat’? Deze ‘last’ vind ik persoonlijk totaal niet vervelend hoor, maar misschien is het toch een leuk idee om eens wat vaker met vakantie te gaan.

Hoe doe jij dat?

Als ik terugkom van vakantie is het huis weer helemaal als nieuw, opgeruimd en klaar voor een frisse start. Herken jij dit? Ik ben nieuwsgierig hoe jij dat doet. Zeg eens eerlijk: ‘Heb jij voor de vakantie ook de neiging om meer op te ruimen dan je anders doet’?

Schrijf je reactie in het veld hieronder.

Leuk blog artikel? Je mag het delen via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen.