Ja, morgen… begin ik met lijnen, ga ik stoppen met roken, ga ik vroeger naar bed, ga ik gezonder eten, enz. enz.

Je kent ze wel, al die goede voornemens. We maken ze allemaal, iedere keer opnieuw. Vooral op 1 januari beginnen de meeste mensen met hun goede voornemens. Ze zijn steevast van plan om ze ten uitvoer te brengen.

Jij ook?

Je begint vol goede moed in de eerste week van januari en dan….

Na een paar weken raakt je goede voornemen in het slop en je stopt. Onbewust, want eerst heb je het nog niet zo in de gaten. Je vertelt jezelf dat het nu wel even mag, dat je het verdient hebt, dat je het zo druk hebt, dat je zo moe bent, dat je voor je vader, moeder, kinderen moet zorgen…

Na weer een aantal weken ontdek je dat je goede voornemen weg is en je weer gewoon in ‘je oude patroon’ verder bent gegaan. Er is niets verandert, alleen het feit dat je gevoel van mislukking weer een beetje gegroeid is. Je vindt jezelf slap, dom of zelfs een loser omdat het je weer niet gelukt is.

Wat vertel jij jezelf?

Je vertelt jezelf: “Zie je nou wel. Ik kan het toch niet. Ik heb er geen tijd voor. Ik heb het te druk. Het maakt mij niet zoveel uit. Ik vind het wel prima zo. Ik hou van een sigaretje zo af en toe dat kan toch geen kwaad? Ik heb geen last van mijn paar extra kilo’s. Ik ben ook geen 18 meer. Ik haal mijn slaap in de vakantie wel weer in”. Je kunt er zelf vast nog meer verzinnen.

Er zijn legio van deze uitspraken waarmee je jezelf probeert op te beuren. Soms lukt het je, maar vaak is het maar voor even en begint het slechte gevoel weer aan je te knagen. Dit hou je stil. Maar het knaagt binnen in jezelf en voor de buiten wereld ben je de gezellige, vriendelijke, aardige, vrolijke, behulpzame…. vul zelf maar in. Herkenbaar?

Statistieken

Volgens de statistieken is 1 januari de topdag om aan je goede voornemens te beginnen. Een nieuw jaar, heel veel mensen doen het, je wilde toch al beginnen, dus je doet mee. Je goede voornemen en die belangrijke startdatum kunnen je helpen om nu echt te beginnen. Je start vol goede moed. Vol ertegen aan…. je bent streng voor jezelf, je ontzegt jezelf alles om je doel te bereiken. Maar in de praktijk blijkt het vaak lastiger te zijn dan je dacht. Het volhouden van je nieuwe gewoonte is namelijk nog veel moeilijker dan om te beginnen.

Begin vandaag en bereik je doel in 7 stappen

1. Je hoeft niet te wachten tot 1 januari, begin gewoon nu.
2. Begin NU aan je nieuwe gewoonte omdat jij het graag wilt. Jij wilt iets veranderen aan je manier van leven. Niet omdat het moet.
3. Wees niet overmoedig en maak je doel niet te groot, anders is het bij voorbaat al onmogelijk om te slagen.
4. Kies één doel uit en begin met één kleine stap. Hou dit consequent een paar weken achter elkaar vol.
5. Blijf gefocust en schrijf iedere dag een stukje over je ervaring op in een schriftje of een boekje.
6. Vier het succes van iedere stap die je lukt is en wees trots op jezelf. Maak ook hiervan een aantekening in je schrift.
7. Schrijf aan het eind van de week een kort verhaal over al je successen en hoe je het gevierd hebt.

Vier nu dat je er de eerste week in geslaagd bent om het eerste deel van je doel te volbrengen.

Nu lukt het je wel…

Loslaten…

Het kunnen volhouden van een nieuwe gewoonte vraagt om je oude overtuigingen over jezelf los te laten. Kijk eens of het jouw gedachten zijn of dat het de mening is van anderen die jij jezelf hebt eigen gemaakt. Misschien hebben anderen in het verleden je iets aangepraat. Is dat de waarheid? Kijk eens naar die gedachten en bepaal voor jezelf of ze je nog van dienst zijn?

Wees lief voor jezelf en luister naar de stemmetjes die tegen je praten. Het belangrijkste is dat je begint en trots op jezelf bent over je behaalde resultaat. Gun jezelf de tijd om te ervaren en te leren. Een kleine stap is makkelijker te zetten dan een hele grote. Mild zijn voor jezelf daar valt of staat je succes mee. Het leven is één grote leerschool. Als je lief bent voor jezelf en geniet van wat je doet is de kans van slagen van je goede voornemen groter.

Een goed voornemen is een goed begin. Er is meer nodig om je goede voornemen ook daadwerkelijk een nieuwe gewoonten te laten worden. Het kan, zeker als je deze stappen liefdevol blijft volgen. Heb vertrouwen in jezelf, je kunt het echt.

Wat gelooft jouw kind?

Je kind heeft ook doelen en wil graag iets bereiken. Hij ervaart hetzelfde als jij. Hij wil het heel graag en doet erg zijn best, maar het lukt niet zo gemakkelijk. Zelfs bij je kind zitten er al bepaalde overtuigingen in de weg. In welke verhalen en uitspraken gelooft jouw kind? En zijn ze deze uitspraken echt waar? Gebruik de 7 stappen met je kind om het gewenste resultaat te bereiken. Begin met één stap en maak veel kleine stappen, dan kom je een heel eind!

Vraag…

Welk resultaat wil jij graag bereiken? Of welk resultaat wil je kind graag bereiken?

Laat je reactie achter in het veld hieronder:

Deel dit blog artikel via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, en laat de dromen van meer mensen uitkomen.

Heb je het e-book ‘Liefdevol Contact met je Kind’ al? Download hier het gratis e-book!