Slapen… wat is het toch heerlijk als je lekker geslapen hebt. Je staat ’s morgens op en je voelt je fit en uitgerust. Je hebt voldoende energie voor de hele dag om van alles te doen. Helaas is het in de praktijk nog wel eens anders. Als ik ’s nachts niet lekker geslapen heb ik meer moeite om me te concentreren. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat alles wat ik doe dan langer duurt en ik minder productief ben. Lees hieronder verder over de sleutel van slapen. Vind je het een leuk verhaal en een handige om mee aan de slag te gaan en wil je nog meer weten over de andere 6 sleutels? Vul dan je naam en e-mailadres in en ontvang gratis het complete e-book met alle 7 sleutels voor een Blije Mama en een Blij Kind in je mail!

Onmacht

Onmacht is het gevoel wat je ervaart omdat je kind niet wil gaan slapen. Het kost je veel energie en moeite om ervoor te zorgen dat je kind gaat slapen. Als je kind eindelijk slaapt, wordt hij ook nog eens vaak wakker. Je begrijpt het niet en je maakt je zorgen over het slaapgedrag van je kind. Het is je geheel onduidelijk wat de reden is waarom je kind niet slaapt. Doordat je kind ‘s nachts vaak wakker is, slaap je zelf ook niet goed. Zo zijn er veel gebroken nachten, voel jij je moe en kun je weinig hebben. Je voelt je schuldig en je schaamt je omdat je zo’n kort lontje hebt. Je maakt je zorgen dat er misschien iets aan de hand is met je kind. Ook al heb je al van alles gelezen en geprobeerd, daarmee is het slaapprobleem van je kind nog niet opgelost.

Moe

Je voelt je de hele dag moe en uitgeblust. Je kunt je slecht concentreren en je vindt het moeilijk om je aandacht ergens bij te houden. Je wordt er

soms wanhopig van. Je vindt het vervelend dat er zoveel tijd en aandacht gaat naar het piekeren en het uitvogelen hoe je dit probleem op kunt lossen. Je kunt aan weinig anders meer denken en iedereen in je gezin heeft er hinder van. Ongemerkt maak jij je al weer zorgen over de komende nacht. Je vraagt je af hoe lang je dit nog vol gaat houden. Jij hoopt dat het vanzelf overgaat en dat je kind snel een keer doorslaapt.

Bespreken

Het bespreekbaar maken van jouw zorgen en het delen van je verhaal met anderen kan jou al helpen. Zo zul je gelijk merken dat je niet de enige bent met dit probleem. Het geeft je een gevoel van erkenning en bevestiging voor jouw probleem en weet je dat het niet altijd even gemakkelijk is om de juiste oplossing te vinden.

Rust

Rust en uitgerust zijn is pure noodzaak voor ieder mens om goed te kunnen functioneren. Dit begint met goed voor jezelf te zorgen. Pak ergens op de dag eens een extra slaapmoment, een powernap zodat je weer meer energie krijgt. Dit helpt je om te ontspannen, waardoor je stressniveau zakt. Als je zelf rustiger bent, kun je gemakkelijker nadenken en vind je eerder een oplossing voor de situatie.

De sleutel voor het slaapprobleem

Zorg eerst dat je zelf goed uitgerust bent. Maak vervolgens afspraken met je kind over het slapen gaan. Dit zorgt ervoor dat er voor jullie beiden meer duidelijkheid in de situatie komt. Als je tegen je kind kunt uitspreken dat je samen met hem een oplossing zoekt voor zijn slaap- probleem, voelt je kind zich gehoord. Geloof maar dat je kind het ook vervelend vindt dat hij niet kan slapen. Hij doet het niet expres en iedereen is erbij gebaat als hij beter slaapt.

Zorg voor verschillende rustmomenten gedurende de dag. Neem de tijd als je kind naar bed gaat en doe iets leuks met hem als hij al in bed ligt. Maak echt contact met je kind en vraag wat hij wil doen. Hou het rustig, dus ga niet stoeien of een flitsende film kijken. Maak er een vaste gewoonte van om dit iedere avond op dezelfde tijd voor het slapen gaan met je kind te doen.

En…

Wat gebeurt er met jou als je slecht geslapen hebt? Laat je reactie achter in het veld hieronder.