Druk, Druk, Druk …….
Sssst Russst, broodnodige rust, het klinkt zo simpel en in de praktijk is dit het eerste wat er bij inschiet:
Rust ! ! !
Rust, de tijd nemen, tijd voor jezelf, tijd voor elkaar. Het welbekende liedje van Herman van Veen is nog steeds heel relevant: We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan….!
We moeten van alles, maar van wie eigenlijk?
En inderdaad, je neemt pas rust als je gevallen bent, ziek geworden bent of een burn-out hebt opgelopen. Als je heel eerlijk bent zit het probleem niet in te weinig tijd hebben, maar in te weinig tijd nemen.
Iedere dag heeft 24 uur, omgerekend zijn dit 1440 minuten per dag.
Dit is voor iedereen hetzelfde. Hoe komt het dat je het altijd zo druk hebt? Lees verder als je wilt zien welk effect dit heeft op je kind… en vooral wat je er aan kunt doen.
Onrustig
Onrustig en druk, druk, druk, vind je het gedrag van je kind. Je kind gedraagt zich druk en onrustig en daardoor is veel onrust binnen je gezin. Je kind is snel afgeleid en hij is met van alles en nog wat bezig. Hierdoor ontstaat regelmatig onenigheid en je wordt er nerveus van. Je voelt je net een politieagent, maar je hebt geen idee hoe je dit lastige gedrag van je kind in goede banen kan leiden. Jij wordt moe van zijn drukke gedrag en je probeert ervoor te zorgen dat hij rustig wordt. Je voelt je machteloos en soms zie je het echt even niet meer zitten.
Concentratie
Concentreren is moeilijk voor je kind en hij vindt het lastig om stil te zitten. Overactief is het woord wat je aan het gedrag van je kind wilt koppelen. Alles wat hij doet, doet hij vluchtig en gehaast. Hij heeft weinig motivatie en aandacht om één ding tegelijk te doen. Hij begint vaak enthousiast aan verschillende activiteiten, maar is snel afgeleid en maakt niets echt af.
Slordig
Je kind laat overal spullen liggen. Je vindt van hem speelgoed waar hij mee bezig is geweest of schooltassen die niet uitgeruimd zijn. Opruimen uit zichzelf doet hij niet graag. Als je het aan hem vraagt is zijn antwoord vaak, dat hij het morgen toch weer nodig heeft. Helaas kan hij zelf vaak zijn eigen spullen niet meer terug vinden wat weer een hoop stress veroorzaakt. Uiteindelijk ben jij altijd weer diegene die zijn spullen voor hem opruimt.
Negeren
Negeren probeer je ook regelmatig uit en dan laat je hem maar gewoon gaan. Eigenlijk vind je dat hij ook zijn energie kwijt moet en dat hij zich thuis uit moet kunnen leven. Je hebt echter niet de indrukt dat het helpt en dat het een blijvende oplossing biedt. Het lijkt zelfs wel of je kind er juist steeds drukker van wordt. Je hebt er al regelmatig over gedacht om zijn drukke gedrag eens met de huisarts te bespreken, maar het is er eigenlijk nog steeds niet van gekomen.
De sleutel voor het pauzemoment
Het invoeren van een pauzemoment geeft rust.
Maak duidelijke afspraken met elkaar hoe jullie willen dat de dag eruit ziet. Maak een planning en breng structuur aan. Neem samen de tijd om op te schrijven wat de indeling van de dag is. Zo zijn er op een dag momenten van actie, maar ook momenten van rust. Beide zijn heel belangrijk en het is goed dat ze elkaar afwisselen. Je kunt met ieder kind hier afspraken over maken ongeacht zijn leeftijd.
Kies een activiteit waar je kind rustig van wordt. Geen mobiel, computer of tv, want dat maakt je kind juist actiever. Ga samen met je kind lezen of lees voor uit een boek met een interessant verhaal dat bij hem past. Ga tekenen, kleuren schilderen, kleien, knippen en plakken. Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar deze activiteiten brengen je kind en jou tot rust. Doe het samen en trek er tenminste 20 tot 30 minuten voor uit. Maak van deze activiteit een vaste gewoonte, op een vaste dag en een vaste tijd. Zo weet je kind waar hij aan toe is en waar hij iedere dag naar uit kan kijken.
Hoe creëer jij samen met je kind rustmomenten? Schrijf je tips in het commentaarveld hieronder.
Lees ook de zes andere sleutels over wat je kunt doen in situaties met een uitdaging. Download dan het gratis e-book!
Deel dit blog artikel via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, zo kunnen meer moeders en kinderen ervaren wat rust doet.
Patricia was bij ons thuis in Thorn op een zonnige dag, zij zag aan mij dat er veel spanning was. Ik had in die tijd veel problemen in de relatie. Zij heeft toen de moeite genomen om mij eens te behandelen met haar therapie, dit heeft mij ontzettend goed geholpen ik voelde de stress van mij afglijden. Patricia van harte bedankt en jij bent altijd van harte WELKOM.
met heel veel groeten
Fred Bokken.
Even zitten aan tafel met thee en even lekker kletsen over wat hem bezighoudt zorgt ook voor rust bij ons😊
Heerlijk zo’n kwaliteit momentje met elkaar, dat is goud waard.
Bij ons helpt lezen heel goed. Even samen zitten met een boek, al is het maar 10 minuten….
Heerlijk om te lezen, fijn dat je kinderen het leuk vinden, het is ook nog eens goed voor de fantasie, de woordenschat en de algemene ontwikkeling.
Twee tot 3 maal per week samen wandelen en genieten in de natuur en tussendoor een pauze nemen. Even rustig zitten met wat te drinken en te eten. Uit mijn ‘wondertas’ wordt altijd iets lekkers gehaald.
Hoi Clemie, Dat zijn fijne rustmomenten. Wil je delen wat er in de ‘wondertas’zit?
Kan van alles zijn onder andere fruit, tomaatjes, komkommer, gekookt eitje, boterham, water, vruchtensap, koekje. Door steeds te variëren in wat je meeneemt blijft het een verrassing wat ze krijgen.