Bloggen?…. Ja, dat is goed een goed idee, zo leren mensen mij beter kennen. Tja en waar begin ik dan? Ik heb al een e-book geschreven over ‘Liefdevol Contact met je Kind’ in situaties met een uitdaging, met daarin de ‘7 sleutels voor een Blije Mama en een Blij Kind. De sleutels zijn voor 7 verschillende uitdaging in het gezin. Over deze sleutels kan ik ook 7 leuke verhalen schrijven, dan heb ik en ieder geval een begin. Dus hierbij mijn allereerste sleutel in een blog verhaal. Vind je het een leuk verhaal en ben je nieuwsgierig naar de andere 6 sleutels? Vul dan je naam en e-mailadres in en ontvang gratis het complete e-book in je mail!

Mijn eerste verhaal gaat over luisteren. Wist je dat dit één van de moeilijkste vaardigheden is om onder de knie te krijgen? Je begrijpt vast wel wat ik bedoel. Lees snel verder en probeer deze sleutel maar eens uit. Ik lees graag je reactie onderaan dit artikel.

Boos

Je vindt dat je kind slecht luistert. Telkens als je iets aan je kind vraagt gebeurt er niets. Hij is vaak druk bezig en reageert niet op je vragen of opdrachten. Soms heb je het gevoel dat hij je wel hoort maar net doet alsof hij je niet hoort. Je merkt dat je boos wordt op je kind omdat hij niet reageert. Je zou liever niet boos willen worden en het graag anders aan willen pakken, maar het lukt je steeds niet. Telkens neem je je opnieuw voor om niet meer boos te worden maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je voelt je schuldig, want ruzie met je kind dat is wel het laatste wat je wilt. Je ziet aan je kind dat hij ook last heeft van al dat geruzie. Het kost jullie veel tijd en energie. Je zou heel graag willen weten wat de oorzaak is waarom je kind niet luistert of waarom hij je niet hoort.

Stress

Stress is precies wat jij ervaart als het gaat om het niet luisteren van je kind. Je voelt je machteloos in deze situatie omdat je niet weet

hoe je dit op moet lossen. Je hebt al van alles geprobeerd, maar het lijkt wel of jouw woorden niet echt aankomen bij je kind. Je raakt gespannen en geïrriteerd en hierdoor ontstaat er veel onrust binnen je gezin. Je vindt het lastig om dit met andere moeders te bespreken omdat je je ervoor schaamt dat je kind niet luistert. Als je dit dilemma niet met anderen durft te bespreken kun je ook geen hulp krijgen bij het oplossen ervan. Je schaamt je voor de situatie en je probeert van alles, maar een effectief resultaat heeft het je nog niet opgeleverd.

Rust

Rust is het belangrijkste ingrediënt en een goed hulpmiddel om mee te beginnen als je kind niet naar je luistert. Als je merkt dat je kind niet luistert, las dan eerst voor jezelf even een pauze in. Wacht even met gelijk opnieuw te reageren naar je kind. Als je merkt dat je geïrriteerd raakt kom dan eerst even tot rust voor je het nog een keer probeert.

Afstand

Bekijk nu de situatie eens goed. Vraag jezelf af hoe groot de fysieke afstand is tussen jou en je kind is terwijl je iets aan hem vraagt.

  • Is je kind in dezelfde ruimte als jij?
  • Kunnen jullie elkaar zien terwijl je hem iets vraagt?

Luisteren vraagt een speciale aanpak waarin jij en je kind zich allebei gehoord en gezien voelen.

De sleutel voor het luisterprobleem

Als je iets vraagt of wilt vertellen aan je kind, zorg er dan voor dat je kind je kan zien. Ga naar je kind toe als je hem iets wilt vragen of vertellen. Kijk waar hij mee bezig is en vraag hem eerst even of je hem iets mag vragen.

Als jullie contact met elkaar hebben komt je vraag zeker aan en heeft je kind het zeker gehoord. Het lijkt misschien moeilijk, maar het is een kleine moeite en uiteindelijk kost dit jullie minder tijd en energie. Zo voorkom je ook nog eens een hoop stress en ruzie.

En?

En wat is jouw ervaring met luisteren? Leuk, Lastig, Moeilijk, Gemakkelijk? Ik vind het leuk als jij hieronder je ervaring deelt.

Lees ook de zes andere sleutels over wat je kunt doen in situaties met een uitdaging. Download dan het gratis e-book!

Deel dit blog artikel via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, zo kunnen meer moeders en kinderen de kunst van luisteren gebruiken.