Eten…je doet het iedere dag, maar de vraag is: “is het gezellig aan tafel”? Kinderen gaan regelmatig door een fase dat ze het eten dat op tafel komt niet lekker vinden. Hoe herkenbaar… of heb jij een kind die alles lekker vindt en zonder morren het eten dat op tafel komt opeet? Het is logisch dat je kind een voorkeur heeft voor bepaalde gerechten, dat heb je zelf vast ook. Maar, als het iedere dag hetzelfde liedje is met de tekst…ik lust het niet, ik wil het niet, dan is het een ander verhaal. Lees verder voor de sleutel voor het eetgedrag en wat je kunt doen om je kind wel te laten eten wat op tafel komt. Vind je het een leuke sleutel en wil je er nog meer sleutels ontvangen? Download dan mijn Gratis e-book met daarin nog zes andere sleutels over uitdagingen in het ouderschap.

Zorgen

Je maakt je zorgen over het eetgedrag van je kind. Je bent ongerust omdat je kind bijna niets wil eten. Er is iedere keer strijd om wat eten naar binnen te krijgen. Je wordt er wanhopig van dat het aan tafel zitten eindeloos lang duurt. Het wordt er ook niet gezelliger op in je gezin als er iedere avond strijd is. Je weet niet meer hoe je het aan moet pakken. Eigenlijk durft je ook niet te streng te zijn, want je bent al lang blij als je kind iets eet.

Ongezond

Ongezond, dat is wat er steeds door je hoofd gaat als je aan het eetgedrag van je kind denkt. Je bent bang dat je kind niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en daardoor ziek wordt. Je weet dat hij vitamines en mineralen nodig heeft om gezond op te kunnen groeien. Ongemerkt kost het je steeds meer tijd en energie om met het problematische eetgedrag van je kind bezig te zijn. Van gezellig eten is allang geen sprake meer.

Toegeven

Je voelt je ongelukkig omdat je de hele tijd strijd hebt met je kind. Door al die strijd wil je kind straks misschien helemaal niet meer eten. Je kind wil wel graag koekjes en snoepjes eten. Toch geef je daar regelmatig aan toe met ‘gezonde’ koeken omdat je blij bent dat hij dan in ieder geval iets binnen krijgt. Je piekert je suf over het vinden van de beste oplossing voor jullie allebei.

Observeren

Creatief omgaan met het eetgedrag van je kind is het sleutelwoord. Het is belangrijk dat je eerst je eigen frustratie gaat herkennen over dit eetgedrag en die loslaat. Je eigen frustratie staat het succes van jullie oplossing in de weg. Probeer vanuit rust een aantal dagen goed naar je kind te kijken tijdens het eten zonder dat je er iets over zegt of er iets aan doet. Wat gebeurt er nou eigenlijk echt? Als je na het observeren van je kind wat meer duidelijkheid hebt, kun je met deze oplossing aan de slag.

De sleutel voor het eetgedrag

Wat is de reden dat je kind niet wil eten? Vind je kind het eten echt niet lekker, is het een machtsspel of is er een fysieke oorzaak? Bij een fysiek oorzaak is het altijd verstandig om een arts te raadplegen voor verder onderzoek. Als je kind het eten niet lekker vindt en van het niet eten een machtsspel heeft gemaakt dan kun je met deze sleutel aan de slag.

Maak duidelijke afspraken met je kind en laat je kind zelf kiezen wat hij wil eten en hoeveel hij gaat eten. Hou je aan die afspraak. Spreek met je kind af dat als hij niet wil eten je ook zijn bord weghaalt als iedereen klaar is. Vertel hem wel dat hij er niets anders voor in de plaats krijgt, dus ook geen ‘gezonde’ koek of snoep. Hier heeft je kind een belangrijk keuzemoment en hij kan kiezen wat hij wil. Hou je aan die afspraak en wees consequent. Als iedereen klaar is met eten, ruim je de tafel af, zonder er verder nog iets over te zeggen als hij zijn bord niet leeggegeten heeft. Dit hou je een paar dagen vol en je zult merken dat als je er geen aandacht meer aan schenkt je kind vanzelf weer gewoon gaat eten.

En…

Wat heb jij al uitgeprobeerd om je kind aan het eten te krijgen? Deel je reactie hieronder in het tekstveld.

Lees ook de zes andere sleutels over wat je kunt doen in situaties met een uitdaging. Download dan het gratis e-book!

Deel dit blog artikel via de Facebook, LinkedIn en Google+ knoppen, zo kunnen meer kinderen eten als leuk gaan ervaren.